Jyrki Riekistä Eero Heinäluoman muotokuvamaalari?

Eduskunnan puhemiehestä on perinteisesti teetätetty muotokuva. Helsingin Sanomat uutisoi vastikään, kuinka jo pari vuotta sitten kautensa päättänyt Eero Heinäluoma kokee asian vaikeana eikä löydä mieleistään taiteilijaa.  Tabulaland ehdottaa taiteilijaksi rehellisen rujoista muotokuvistaan tunnettua Jyrki Riekkiä.

Muotokuvamaalaus on kuvataiteilija Jyrki Riekille intohimo, huolimatta siitä että niiden maalaaminen rehellisesti on vaikeinta mitä hän tietää. ”Maalasin omakuvia nuorempana joka päivä, ainakin kun olin selvinpäin. Jos en saanut mallia niin maalasin itseäni. Olen patologinen maalari ja muotokuvan tekeminen on minulle elinehto.”

Muotokuvissaan Riekki pyrkii maalaamaan enemmän sisäistä henkeä ja olemusta kuin ulkokuorta. Hän ei pyydä mallejaan istumaan paikalleen jähmettyneinä, vaan kuuntelee mielellään heidän tarinoitaan. ”Poimin viestejä hetkessä enkä tee kompromisseja. Kerran pyrin kaunistelemaan malliani ja siitä jäi vuosien arvet. Sen seurauksena meinasin menettää kokonaan kosketukseni maalaamiseen.”

Jyrki Riekki: Mirel Wagnerin muotokuva

Suurin osa Riekin maalaamista muotokuvista esittää hänen lähipiiriään, mutta joukkoon mahtuu myös tilauksesta tehtyjä töitä. ”Tilausmuotokuva on haasteellinen, koska taiteilijan ei tule koskaan tehdä kompromisseja. Yleensä tilausmuotokuvat on täysin paskoja ja niistä puuttuu jumalan silmä. Mulla on se. Niin on myös muotokuvan tekijänä palvomallani Oskar Kokoschkalla. Mun muotokuvissa on sielua ja ne kestää aikaa.”

Mutta mitä mieltä Riekki on eduskunnasta taideteoksen tilaajana? ”Eduskunnan rahat käy mulle siinä missä muidenkin. Hakkaraisen taksitkin joudutaan maksamaan verorahoista, niin otan mieluusti jotain takaisinkin.”

Jyrkin teokset KAUPPAAN


Kommentoi artikkelia

Tabulalandin joulumyynti

Unohda joulukiireet – nouda ajattomat taidelahjat Tabulalandin joulutapahtumasta!

Viikonlopun mittainen pop up -näyttely aukeaa lauantaina 17.12. klo. 12, jolloin julkistetaan kaksi uutta taiteilijaa. Esillä on täysin uusia teoksia sekä suosituimpia valokuvia, serigrafioita piirroksia ja maalauksia alkaen 70€.

Teokset myös valmiiksi kehystettynä ja paketoituna
Kehystettävät teokset suosittelemme tilaamaan verkosta jo ennakkoon – nouda valmis työ näyttelystä kauniisti paketoituna ja nauti samalla kupponen kuumaa galleristien kanssa!

Tapahtumapaikkana Galerie Exclusif
Tapahtuma järjestetään Galerie Exlusif:ssa Kalliossa. Sisäänkäynti löytyy sisäpihalta, ravintola Kuudennen linjan vierestä. Tule tutustumaan paikkaan, Galerie Exclusifissa tullaan näkemään tulevan vuoden aikana useita Tabulalandin taiteilijoiden näyttelyitä.

Tervetuloa!

Tabulalandin taidemyynti
La-su 17.-18.12.
Hämeentie 13, sisäpiha
Avoinna klo. 12-18

Kommentoi artikkelia

Festaritaiteilija Ossi Pirkonen

Kuvat: Hanna Räty ja Ossi Pirkonen

Musiikkifestivaaleilla on viime vuosina näkynyt entistä enemmän myös kuvataidetta. Joskus maalaukset syntyvät myös tapahtuman aikana niin, että yleisö pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä prosessin kaikkia vaiheita. Tänä kesänä mm. Hori Smokussa ja Flow Festivalilla maalannutta Ossi Pirkosta haastatteli Hanna Räty.

Oma mututuntumani on tähän asti ollut, että kuvataide on Suomessa vielä pitkälti pysytellyt gallerioissaan ja museoissaan. Kuvittaja ja kuvataiteilija Ossi Pirkonen kuitenkin kyseenalaistaa oletukseni. ”Mulla on toki myös sensorit pystyssä asian suhteen, mutta mielestäni kuvataide on näkynyt kaduilla ja tapahtumissa jo vuosia. Ehkä sitä pitäisi vain osata nostaa ja markkinoida jotenkin enemmän.”

Siinä pitää mennä henkiseen tötteröön ja yrittää vain selviytyä.

Pirkonen on itse maalannut livenä festareilla ja nyt viimeisimmäksi toteuttanut jättimäisen seinämaalauksen Flow:n alueelle. Katutaide on kulkenut kuvittajana työskentelevän Pirkosen mukana kolmisen vuotta, tapahtumissa esitysluonteisesti maalaaminen on vielä uudempi aluevaltaus. On eri asia saada työstää suurikokoista maalausta rauhassa kuin tehdä se yleisön silmien edessä: ”Siinä pitää mennä henkiseen tötteröön ja yrittää vain selviytyä. Siinä on myös hyvä itsestäänirtautumisen mahdollisuus.”

Ossi Pirkonen maalaa Hori Smoku Summer Boogaloo -festivaalilla
Pirkosen valmis robotti Ääniwallin pihassa. Kuva: Ossi Pirkonen

”Tapahtumassa maalatessa on esiintyjä siinä missä bänditkin. Livenä maalaaminen on myös tietynlainen show, johon voi rakentaa draaman kaaren. Ainakin pitää tietää, missä vaiheessa ja järjestyksessä mitäkin tapahtuu. Yleisön mielenkiinto pitäisi saada säilytettyä alusta loppuun asti”, Pirkonen kuvailee. ”Ei ole realistinen ajatus, että pystyisi festarioloissa vangitsemaan yleisöä seuraamaan koko maalaamisen ajaksi. Ihmiset kuitenkin yleensä viettävät festareilla koko päivän tai illan, joten työtä käydään katsomassa sen eri edistymisvaiheissa. Siksi on oltava koko ajan jotain uutta katsottavaa.”

Tapahtumassa maalatessa on esiintyjä siinä missä bänditkin.

Sen verran uusi juttu tapahtumissa taiteileminen tuntuu olevan, että tapahtumien järjestäjät eivät välttämättä aina ymmärrä mitä ovat tilaamassa. On toinen juttu tilata taideteos kuin joku toteuttamaan sitä yleisön silmien edessä. Kuten missä tahansa tapahtumatuotannossa, pitää sopia etukäteen kuka hoitaa mitäkin. ”On ihan hyvä lähtökohta, että tapahtumapaikalla on pinta, mihin olisi kiva saada jotakin”, Pirkonen sanoo, ”mutta sen jälkeen kannattaa konsultoida taiteilijaa siitä, mitä kaikkea se vaatii ja mitä lopputulos tulee sisältämään. Ei kannata vain olettaa, että taiteilija tulee paikalle ja taiteilee.”

Ossi Pirkosen seinämaalaus Flow-festivaalilla
Pirkosen maalaus Flow-festivaalialueen teollisuushallin ovessa

Katutaiteen kanssa taiteilija joutuu väkisin hyväksymään jo ennalta ajatuksen työnsä katoavaisuudesta – tapahtumiin tilatut työt eivät välttämättä jää esille ja seiniin maalataan helposti uutta päälle. Tarpeeksi merkittävinä pidettyjä seinämaalauksia tosin nykyään konservoidaan ja jopa kokonaisia seiniä otetaan talteen museoihin. Pirkonen myöntää, että tuntuu tuhlaukselta, jos tilattu työ ei jää ihmisten nähtäville. Toisaalta ajatus siitä, kuinka moni työn potentiaalisesti näkee ennen sitä, lohduttaa.

Flow-festivaalin alueella Pirkosen uusimman työn näkivät kymmenettuhannet kävijät. Festareiden jälkeen työ jää teollisuushallin nosto-oveen, kunnes rakennuksen purkutuomio pannaan toteen. Ellei joku Helsingin tai sen lähialueen museo sitten halua hakea ovea kokoelmiinsa. ”Saa ottaa yhteyttä!”, Pirkonen vinkkaa.

Hori Smoku Summer Boogaloo 2016

Kuvat: Aiju Salminen ja Saara Konttinen

Heinäkuussa vietettiin kolmansia garagerockiin keskittyneitä Hori Smoku Summer Boogaloo -festareita. Hikisten keikkojen, kylmien drinkkien ja viileiden DJ:den lisäksi tapahtumassa päästiin nauttimaan täräyttävästä taiteesta.

noora

Ääniwalliin pystytettiin Noora Isoeskelin uusi valokuvanäyttely. Teokset on kuvattu ensin Polaroid-kameralla, skannattu, suurennettu ja tulostettu alumiinille.

nooraisoeskeli

Isoeskelin näyttelyä on innoittanut musiikki, mm. viime vuonna festivaaleilla esiintynyt kulttisuosikki Dead Moon.

kalevi

Kalevi Helvetin keikka oli erityislaatuinen, sillä poikkeuksellisesti mukana oli myös taustakokoonpanona toiminut, myöhemmin omankin keikkansa soittanut Seksihullut-punkbändi. Helvetin kuvataidtta oli esillä videoprojisoinnin muodossa.

aijusaara

Galleristit Saara ja Aiju

20160723_192029

Paikanpäällä syntyi myös tuoretta nykytaidetta, kun Tuomas Tiainen ja Ossi Pirkonen toteuttivat teoksia Ääniwallin pihalla. Maalit toimitti Maston ja tussit Geezers, kiitos sponssista!

ossi

Ossi Pirkonen toteutti teoksensa spraymaalein ja maalitussein.

tuomas

Yksityiskohta Tuomas Tiaisen neonmaalia, pinkkiä ilmastointiteippiä, glittertarraa ja maalitussia yhdistelleestä sekatekniikkatyöstä.

bileet

Mahtavat bileet, ensi kesänä uudestaan!

Katutaitdemaalit tarjosi:

Geezers
Maston

Kommentoi artikkelia

Isot seinät kiinnostaa

Kuvat: Ossi Pirkonen

Kuvittaja, hahmosuunnittelija ja katutaiteilija Ossi Pirkonen paljastaa, keitä katutaiteilijoita itse ihailee. Tulevana viikonloppuna Pirkosen töitä nähdään punk- ja garagerockfestivaali Hori Smokussa, jossa mies maalaa paikan päällä.

Ossi Pirkosen töitä on näkynyt Helsingin katukuvassa työmaa-aidoissa, alikulkutunneleissa ja Sompasaunan seinässä. Viime aikoina hän on tehnyt suurikokoisia muraaleja myös tilauksesta.

Millä tekniikalla teet katutaidetta tai muraalimaalauksia?
Jokainen maalaus on erilainen. Pohjat maalataan yleensä tavallisella maalitelalla. Joskus kollaboroidaan, toisinaan tehdään yksin. Välillä käytän teippiä sabluunana, jos teos on pienempikokoinen tai haluan skarppia reunaa värialueelle.

Tykkään tehdä duuneja aika nopealla tahdilla ja spray-maali sopii siihen hyvin. Joskus käytän pensseleitä ja maalitusseja. Mittakaavan ja projektin luonteen mukaan.

Olen huomannut, että jos luonnosta ei ole, työ saattaa olla hieman hitaampaa. Teen yleensä aina luonnoksen. Ei tarvitse arpoa mitä alkaa tekemään, millä väreillä ja missä järjestyksessä. Tosin duunia tehdessä on suotava itselleen vapauksia muuttaa suunnitelmaa radikaalistikin, jos luonnos ei vain jostain syystä toimi, kuva-ala onkin eri kuin oli kuvitellut tai jokin paikan päällä oleva muuttuja vaikuttaa työhön.

Miten kokonaan koneella tehtävät hommat eroaa kokonaan käsin tekemisestä?
Mittakaava on ratkaiseva tekijä. Teen tosin maalauksien luonnokset  luonnoskirjaan tai koneella, joten monissa projekteissa tulee monenlaisia mittakaavoja ja työvaiheita.

Isolle seinälle maalattaessa homma on luonnollisesti fyysisempää ja väsyttävämpää, mutta tekemisen meininkiä on enemmän ja duunin saattaa nähdä suurempi yleisö, ehkä.

Ossi Pirkosen Maskbot-maalaus.
Ossi Pirkosen Maskbot-maalaus.

Ketä katutaiteilijoita ihailet?
The Weird Crew
tekee hienon näköistä jälkeä. Erityisesti Nychos. Dxtr, Look, Low Bros ja Vidam ovat myös kovia. Tristan Eatonin huimaa leikkaustyyliä arvostan myös paljon. Sainer tekee hienoja ihmistutkielmia, kuten myös koko ETAM Cru. Jeff Soton eläinhahmot ovat hienoja. Miss Van on pitkänlinjan hahmomaalari ja on vienyt hienosti tyyliään eteenpäin. Calligraffiti-juttuja seuraan myös.

Suomessa meidän G-Rex posse tekee hienoja juttuja, yhdessä ja yksinään.

Mikä on inspiroinut sun robottihahmoja?
Alkuperäiskansojen taide, Transformers-animaatiosarja ja lelut. Kasvot ovat myös inspiraation lähde, erilaiset silmät, ilmeet, suut, hampaat. Ihmisyys ja ihmisen piirteet (koti)robotiikassa.

Minne haluaisit maalata lisää?
Isot seinät kiinnostaa. Paikalla, maanosalla, maalla, kaupungilla tai kylällä ei ole juuri väliä, kunhan maalauksen näkisi moni, ja siitä ilahtuisi muutkin kuin vain minä!

Ossi Pirkosen Pictoplasmsa Academy All Stars -näyttelyyn Berliiniin toteutettu "Koti" on toteutettu laserkeikatuista pleksilevyistä.
Ossi Pirkosen Pictoplasma Academy All Stars -näyttelyyn Berliiniin tehty ”Koti” on toteutettu laserkeikatuista pleksilevyistä.

Mitä bändejä aiot tsekata Hori Smokussa?
Mudhoney
, Kalevi Helvetti ja TekstiTV-666 kiinnostaa. Missasin Mudhoneyn Seattlessa 1997. Pakko korjata tilanne.

Kommentoi artikkelia

Tabulaland Mäntän XXI kuvataideviikoilla!

Road trip Mänttään kuvina

Lauantaina 16. heinäkuuta tehtiin kaikkien aikojen ensimmäinen Tabulalandin taidematka!

Mäntän kuvataideviikoille meidät houkutti näyttelyn kuraattori Anssi Kasitonnin pistämätön silmä taiteelle ja kyky sekoittaa osuvasti korkeaa ja matalaa kulttuuria. Tietysti halusimme nähdä myös omin silmin, mitä Tabulalandissakin edustetut viisi taiteilijaa, Tommi Musturi, Kalevi Helvetti, Kaija Papu, Jyrki Nissinen ja Ville Pirinen olivat Mänttään tuoneet. No ok, Kaija Papun teoksen tiesimmekin jo, PI541 eli virkattu poliisiauto.

Paikan päällä Ville Pirinen ja Petteri Tikkanen Kultainen timantti-kollektiivista esittelivät omat teoksensa, mikä oli mahtavaa. Lopuksi käytiin tsekkaamassa myös Serlachius-museon Gösta.

aiju-kristen-liu-wong-2
Ensimmäisenä vastassa oli huoneellinen Kristen Liu-Wongin hartsilla päällystettyjä akryylimaalauksia. Kuva: Iiris Konttinen

kalle-mustonen-puutarhatonttu
Kalle Mustosen Death of the Gnome King – Afterlife, todistetusti maailman suurin puutarhatonttu, on rakennettu vanhaa veneenveistotekniikkaa hyödyntäen. Kuva: Iiris Konttinen

saara-piippo-ja-opas
Saara Piispan maalaukset Tomorrow, Departure (2016), Satakieliset (2013) ja Mirage (2016) oppaamme Ullan esittelyssä. Kuva: Saara Konttinen

Jyrki-Nissinen-talo
Jyrki Nissinen: Innostuneen sonnin talo / The Mansion of Entustiastic Bull (2016) Kuva: Saara Konttinen

kalevi-helvetti-c-iiris-konttinen
Kalevi Helvetin kauhuteemaisissa piirroksissa esiintyi nyt paljon eläinaiheita. Kuva: Iiris Konttinen

petteri-tikkanen-c-iiris-konttinen
Petteri Tikkasen Pikaistuksissaan -sarjaan kuuluu kolme teosta, Tappo, Verta ja Mora. Teokset on raaputettu Moralla kirjaston vanhoihin pöytälevyihin. Kuva: Iiris Konttinen

ville-pirinen-omakuvasarja
Ville Pirinen esitteli omakuvasarjansa nimeltä Vaihtoi profiilikuvansa / Kymmenvuotissuunnitelma. Teokset on tehty tussilla paperille ilman sen kummempia luonnosteluja. Kuva: Aiju Salminen

Pekilon pihalla piknikillä. Kuva: Iiris Konttinen
Lopuksi hengailtiin Pekilon pihalla piknikillä. Kuva: Iiris Konttinen

hallukarvinen-c-iiris-konttinen
Ikkunateippausta Vilunki 3000 installaatiosta Pub Hallukarvinen & divari Gulliverin matkat Mäntän keskustassa. Kuva: Iiris Konttinen

Matkaseurue kotimatkalla. Ensi vuonna uudestaan!
Matkaseurue kotimatkalla. Ensi vuonna uudestaan! Kuva: Aiju Salminen

Kommentoi artikkelia

Noora Isoeskelin pitkä kumma kesä

Heinäkuussa Helsingin Vallilassa sijaitsevassa Ääniwallissa vietetään kesän parhaita festareita. Hori Smoku Summer Boogaloo -tapahtumassa nähdään muun muassa Noora Isoeskelin tapahtumaa varten toteutettu valokuvanäyttely.

Tapahtumassa kuullaan paitsi klassikkobändejä – Memphis-garagen ykkösnimen Obliviansin lisäksi paikalle saapuu särökitaraveteraani Mudhoney – myös kotimaisia uutuusnimiä, kuten Plastic Tones ja Tuntematonta tie. Tapahtumassa nähdään myös uudenkarheaa kiinnostavaa kuvataidetta. 

Millaisia kuvia uuteen näyttelyyn on tulossa, Noora?

Koska lopputulos näyttäytyy usein yllätyksenä myös minulle taiteilijana, en vielä itsekään tiedä! Käytän polaroid-kuvia lähtökohtana, mutten vielä tiedä kuinka paljon risteilen spontaanin ja muokatun kuvan välillä.

Miten Polaroidilla kuvaaminen eroaa digistä?

Koska kameran säätövara on pieni, tulee mukaan sattuma. Digikuvauksessa voi vaikuttaa enemmän kuvan ominaisuuksiin, valotukseen ja kuvanottonopeuteen. Instant-kameralla kuvaaminen on  arvaamattomampaa, niin hyvässä kuin huonossakin. Polaroid on kuvana pehmeä. Siinä on sellaista nimeämätöntä kaihoa ja menneen ajan henkeä, jo sillä hetkellä kuin kuva on juuri kehittynyt.

Mikä on vaikeinta taiteilijana olemisessa?

Taiteilijana olemisessa on vaikeita asettua itsensä ja omien ajatustensa ulkopuolelle, ja purkaa itsensä avoimeksi näkemään ja kokemaan asioita uudella tavalla.

Välillä on vaikea myöntää itselleen, että joskus voi ammentaa itsensä tyhjiin, ja tarvitsee aikaa levätä täyttyäkseen uudelleen. Luomiseen kuuluu samanlainen kiertokulku kuin luontoonkin, satokausia ja talvehtimista.

Mikä parasta?

Taiteilijana olemisen paras puoli on tekemisen ilo, ja se kun oivaltaa jotain uutta maailmasta. Bonus-parhaus on siinä, jos pystyy jakamaan iloa ja oivalluksia muillekin!

Teetkö itse musiikkia?

Kyllä, salaa itsekseni, vaikken osaakaan soittaa mitään soitinta. Kerran minulla oli noisebändi yhden ystävän kanssa, siitä jäi muistoksi kasetillinen myötähäpeän ja rakkaudensekaista iloa.

Kuunteletko musiikkia töitä tehdessäsi?

Kuuntelen musiikkia lähes aina tehdessäni töitä. Radiosta tuli kesän alussa Popedan Pitkä kuuma kesä-kappale. Se vääntyi päässäni muotoon: ”pitkä kumma kesä”.

Voin toivottaa tätä muillekin. Olkoon kesänne pitkä, kuuma ja kumma!

noora isoeskeli

Kuvat: Noora Isoeskeli

Kommentoi artikkelia

Roadtrip Mänttään!

Koe kesän kuumin kuvataidenäyttely parhaassa seurassa! Lähde Tabulalandin rengasmatkalle Mäntän kuvataideviikoille lauantaina 16. heinäkuuta.

Tabulaland esittää: Roadtrip Mänttään! Matkan ehtoisina emäntinä toimivat Tabulalandin galleristit Aiju Salminen ja Saara Konttinen. Taiteeseen pääset tutustumaan jo matkan aikana, sillä Tabulaland tuo menopeliin mini-taidenäyttelyn!

Edestakaisen matkan hinta on vähintäänkin kohtuullinen 59 € sisältäen sisäänpääsyn näyttelyyn. Jokaiselle matkustajalle on lisäksi luvassa pieni yllätyslahja!

Mitä missä milloin

Kuljetus lähtee Helsingistä tilausajopysäkiltä Kiasman edestä klo. 8.00, johon palataan samana iltana noin klo. 22.00. Ajoaika Helsingistä Mänttään on noin kolme ja puoli tuntia suuntaansa, lisäksi kahvitauko menomatkalla.

Ajankohta: Lauantai 16.7.2016
Matka-aika: 8.00 – 22.00
Hinta: 50€ + sisäänpääsy 9€ ryhmälipun hinnalla (norm. 12 €)

Ilmoittaudu nyt

Sitovat ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen gallery (at) tabulaland.com. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Huomaathan, että retken ikäraja on K-16.

Kommentoi artikkelia

Mäntän kuvataideviikot: Kalevi Helvetti

Yksi erinomaisen hyvä syy vierailla Mäntän kuvataideviikoilla on Kalevi Helvetti, kummituspiirrosten kuningas.

Mikä oli fiilis, kun Anssi pyysi mukaan Mänttään?
Tämä on kauhea tarina joka kertoo Kalevi Helvetistä. Fiilis oli aika hyvä fiilinki.

Mikä on oma suhteesi Mänttään?
Jos on hyvä niin Mänttä on hyvä.

Millaista taidetta sinulta on tulossa näyttelyyn?
Jos ajatellaan positiivisesti niin kauheita kuvia, kuten musta haamu, valkoinen haamu, kummitushaamu, teräväkyntinen haamu.. Kun sä nukut ja oot hereillä, niin sun koko kroppa ei liiku vaan olet rentona. Kuulet jotain kopinaa. Ovi rapsuttaa. Sieltä tulee musta haamu sänkysi viereen. En tiedä mitä hän tekee, mutta hänellä on terävät kynnet, ja sillä kynnellä hän tarraa sinun kurkkuusi kiinni!

Kenen näyttelyn taiteilijan teoksia itse odotat eniten?
Luurangon.

Matkailuvinkkisi Mänttään kesällä suuntaaville – onko niillä kulmilla muuta kiinnostavaa?
Kauhuhirviöjuttuja. Siellä voi nähdä kummitusjuttuja ja kauhean mörön, jolla on kauhean näköinen punainen silmä. Siellä on paljon katseltavaa. Kauhutarinajuttuja. Valo sammuu, palautuu, on päällä, menee kiinni, aukeaa, menee kiinni, välkehtii kirkkaasti sinun silmiisi.

XXI Mäntän kuvataideviikot
12.6.-31.8.2016
Avoinna joka päivä klo. 10-18
Liput: Aikuiset 12 €, 0-16 v. ilmainen sisäänpääsy

Kommentoi artikkelia

Pakoon IT-Mordorista

Tuomas Tiainen: All the Funny is Gone (yksityiskohta)

Tuomas Tiainen on yksi Tabulalandin taiteilijoista, joka maalaa heinäkuussa livenä Hori Smoku Summer Boogaloo -klubifestivaalilla Helsingin Ääniwallissa.

Tuomas Tiaisella on ollut kiireinen vuosi. Mies on julkaissut kuluneen vuoden aikana kaksi sarjakuva-albumia (mustavalkoinen Jenny Haniver ja fotonovelli Marty Mars Go to Darklands), jonka lisäksi hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä muun muassa Porin taiteilijaseuran P-Galleriassa, Porvoon galleria Kreutzissa ja Tamperen taidehallin vitriinigalleriassa. Tabulalandin Aiju Salminen haastatteli Tuomasta taiteen tekemisestä.

Sä aloitit taiteen tekemisen sarjisskenestä, eiks niin?
Nope. Piirtänyt olen jokseenkin niin kauan kuin muistan. Pöytälaatikkovaihe vain kesti hirveän pitkään, pieniä uhkarohkeita askelia lukuunottamatta peräti kolmekymppiseksi. Aiemmin en kehdannut näyttää teelmiäni kellekään, tärkeintä oli, että itse piti piirroksista.

Mulla oli vuosien tauko piirtämisestä opiskellessani kaikenlaista turhaa typeryyttä tuossa viitisentoista vuotta sitten. Se ei ollut kivaa. Luentomuistiinpanojen marginaaleihin piirtelin, joskus kotosalla johonkin puhelinlaskun kylkeen. Ajattelin kai, että tämä oli tässä, oikeisiin töihin nyt ja vapaa-ajalla voi harrastaa. (Ajattelin väärin.) Valmistuin, menin oikeisiin töihin harmaaseen Kuutiolaan ja toteutin itseäni hölmöilemällä post-it-lapuille tärkeiden ja moninaisten työtehtävieni niin salliessa.

No, loskaisesta toimistosta minut bongasi eräs hengenheimolaiseksi eli piirtäjäksi tunnistanut pääkaupunkiseudun sarjakuvaskenen aktiivi. Hän näki post-it-lappusilla vuoratun kuutioni ja piti niitä hauskoina, mikä lohdutti espoolaisessa IT-Mordorissa hiipuvaa liekkiään suojelevaa veteen nakattua herkkistä.

Tuomas_Tiainen_HEYYOWZZZUP_D2
Tuomas Tiainen: HEYYOWHZZZUP! (Yksityiskohta)

Sarjisskeneen tulin mukaan kun minut ”esiteltiin piireihin” edellämainitun työkaverin toimesta. Oli aika ihmeellistä löytää ihmisiä, joilla oli samat mielenkiinnon kohteet. Olin aiemmin lukenut sarjakuvia innokkaasti lähinnä itsekseni ja vieraillut Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla tuskaillen sitä, etten tunne ketään. Uskaltauduin sitten lähettämään Paloniemen Millalle sarjistarjokkaan tämän kasaamaan Sarjakuvakeittokirjaan. Kävi onnenkantamoinen, ja sarjakuva meni läpi. Konkreettisesti astuin Helsingin sarjakuvaskeneen Milla Paloniemen ulko-ovesta saapuessani Sarjakuvakeittokirjan julkaisua juhlistaviin bileisiin. En tuntenut ennakkoon kuin noin yhden juhliin tulijan, joten pöllähtäminen aivan vieraaseen joukkoon kysyi kaikki luonteen rippeetkin. Mutta onnekseni havaitsin, että hauskaa oli ja hengenheimolaislaisten kanssa tuli juttuun. Tulipa kellarissa aamuyön tunteina perustettua bändikin.

Tuomas-T-Damascusdj
Dj KAHTIA SAHAUS Cafe Damascus Kallion ja Tabulaland Art Tabbouleh -näyttelyn päättäjäisissä

Koetko sä olevas marginaali- tai undergroundtaiteilija?
Jossain määrin juu, tai oikeastaan aika tavalla. Mulla ei ole koskaan ollut mitään hirveää hinkua mihinkään eturiveihin, mutta toki sellainen pienemmän piirin selkääntaputtelu toimii kannusteena. Suomalaisen sarjakuvan erityispiirteistä puhuttaessa on aika usein mainittu omaleimaisuuden yhdeksi syyksi se, ettei kovinkaan moni oleta lyövänsä läpi tai elättävänsä itseään sarjakuvalla. Siksi Suomessa tehdään sellaista, mikä miellyttää itseä. Ehkei tämä ole koko totuus, mutta osa laajempaa kokonaisuutta varmasti, ja minulle ihan arkea.

Nyt tuntuu tärkeältä tehdä sitä, mikä tuntuu tekemisen arvoiselta. Ammennan tunnetiloista ja vaikeammin konkretisoitavista asioista. Asioissa voi, saa ja joskus pitääkin olla mysteerin tuntua, tilaa ihmetellä. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää. Minua kiinnostaa tietynlainen häly ja kohina, sellaiset asiat jotka ovat näkökentän laitamilla ja vähän hankalammin tavoitettavissa.

Teet myös DJ-keikkaa.
DJ:n kohtalo on usein tosi yksinäinen. Sitä istuu itsekseen piilossa ja huolehtii muiden viihtymisestä. Yleensähän kukaan ei huomaa ikinä koskaan sitä, kuinka on suunnitellut illan kaaren ennakkoon, millaisin valinnoin vaikuttaa tunnelmaan. Yritän myös löytää kappaleita, jotka kommentoivat toisiaan, joskus hauskastikin. Mutta eihän kukaan koskaan mitään huomaa tai muutenkaan millään tavalla noteeraa, paitsi jos tulee huonoa musiikkia. Ihmisten palautteenantokyky ei lakkaa ihmetyttämästä. Uskovatko he, että DJ:lle närkästymällä, hattuilemalla ja suuttumalla voi vaikuttaa musiikkiin. Vastaan: Ei voi. Kannattaa opetella hampurilaismalli: ”Soitat hei tosi kivaa musaa. Olisko sulla jotain, jota vois tanssia? Kiitti paljon jos on ja vaikkei olisikaan niin teet hei hyvää työtä.”

Ja luuhaat ihan kiitettävästi internetissä, oon huomannu (itekin teen sitä nimittäin)
Voi kääk, niin luuhaankin, liikaa. Tämä on yksi syy, miksi en hanki älypuhelinta. Kävelisin niska kenossa pitkin katuja ja tarkastaisin viestejä liikennevaloissa pyörän selässä. No, aika iso osa ajastani kuluu ajoittain päätteen ääressä kirjoittaen tai koordinoiden. Modernit mediavälineet ovat toki auki kaiken aikaa. Mikä on ärsyttävä homma. Osaanko katsoa koko illan elokuvan ilman tarvetta avata Facebook-tiliä? Jos pitää vaikka lähettää viesti, reagoida johonkin, huomata jokin asia joka kohta menee ohi. Kaipaan laiturinnokkaan mutta perikunta meni myymään mökin. Kiitti hei! Nykyaika on siistiä mutta monella tapaa myös tosi ärsyttävää. Huolettaa, mitä tämä kaikki tarkoittaa kognition kannalta. Apua! ÄÄÄ!

Tuomas-T-kamppi
Taide syntyy Kahvilapäiväkirjat-näyttelyssä Kampin keskuksessa

Hori Smoku-festivaalilla nähdään myös Tabulalandin taidetta. Olet yksi tapahtuman kuvataiteilijoista, ja teet teoksia paikan päällä. Aiotko tsekata bändejä myös?
Mudhoney
tietysti kiinnostaa. Että miten Mark Arm jaksaa, vieläkö lähtee. Uskoisin, että lähtee, ja tämähän voi olla kesäillassa vallan upea asia. Seksihullut toimii useimmiten tosi hyvin, ja ehkä pitää tsekata Teksti-TV 666 kun haluan tietää, miksi jengi maksaa uusista vinyyleistä keräilylevyjen hintoja. Kalevi Helvetin aion myös tarkastaa.

Tulet työskentelemään siellä festivaalin keskellä. Onko kivaa vai vaivaannuttavaa tehdä taidetta niin että muut näkee?
En keksi tarpeeksi väkevää adjektiivia kuvaamaan sitä, kuinka vaivaannuttavaa se on. Toivottavasti taiteilu sujuu edes jotenkin säällisesti. Elkää kattoko! Ää!

Hori Smoku Summer Boogaloo
22.-24.7.2016
Helsingin Ääniwalli
Liput: Tiketti

 

Tuomas Tiainen: Nerve Ending
Näyttely 2.6.-5.7.2016
Yösäilö, Pispalan valtatie 131, Tampere
Avoinna / Open 24/7
Lisätietoa / More information: www.tampereentaidehalli.fi

Tuomaksen teokset KAUPPAAN


Kommentoi artikkelia