Pimeää joulua!

Taiteilijat saivat Tabulalandin viidenteen verkkonäyttelyyn innoituksensa joulusta. Keskiössä ei kuitenkaan ole rauha tai rakkaus vaan legenda Krampuksesta, joulupukin pahasta velipuolesta.

Teksti: Kaisu Tervonen

Juhla on pian ovella. Lumihiutaleet leijailevat verkkaisesti ja lapset nukkuvat rauhallisina vuoteissaan, kun kaupunkia lähestyy parrakas muukalainen kori selässään. Poistuessaan tuo sarvipää on täyttänyt korinsa. Siellä rimpuilee joukko lapsia, joita hahmo kantaa alamaailmaan.

Tabulalandin joulunäyttelyn aiheena on Krampus. Demonisen hahmon historia johtanee jo kristinuskon valta-asemaa edeltäviin pakanamenoihin, mutta viimeistään 1600-luvulla se oli Keski-Euroopassa lapsien pelotteluun käytetty hahmo. Krampus oli ikään kuin joulupukin edeltäjän, Pyhän Nikolauksen paha velipuoli. Kun 6. joulukuuta juhlittiin lahjojen kera Pyhän Nikolauksen päivää, edellisyönä kylän raiteilla legendan mukaan käyskenteli Krampus.

Blogi-KrampusPirinen
Ville Pirinen: Joulun iljetys

Julmannäköinen hahmo siirtyi osaksi populaarikulttuuria 1800- ja 1900-luvuilla lähetettyjen postikorttien kautta. Niistä muistuttaa Ville Pirisen mustavalkoinen tussityö, joka kantaa postikorteista tuttua tekstiä ”Gruss vom Krampus” (eli terveiset Krampukselta). Kuvassa tatuoitu nykydemoni on läväyttänyt pitkän kielensä parkuvan lapsen kasvoille.

Jan Anderssonin pikkutakkiin pukeutunut sarvipää voisi viitata niihin humaltuneisiin miehiin, jotka menneinä vuosisatoina pukeutuivat jouludemoniksi leikillisessä Krampuslauf-tapahtumassa. Taiteilija itse haluaa jättää teoksensa avoimeksi tulkinnoille, mutta kertoo kuitenkin pyrkineensä vanhanaikaisen potretin tunnelmaan, sarvipään jäykkään poseeraukseen parhaat päällä.

Blogi-Krampus-Suvi-Aarnio
Suvi Aarnio: M-m-m-merry!

Tabulalandin taiteilijat ovat päivittäneet menneen legendan nykyaikaan ottamalla vaikutteita niin sarjakuvista, mainoksista kuin skeittilautadesignista. Jälkimmäistä edustaa Valtteri Väkevän teos, joka versioi Powell-Peralta Skateboardsin klassista Ripper-grafiikkaa. Sosiaalisen median maailmaan puolestaan sukeltaa Joonas Rinta-Kannon visioima joulupahis, joka kyttää tuhmia lapsia Instagramin kautta. Maalauksen teksti ”Krampus just started following you” tarkoittanee, ettei lahjoja ole luvassa.

Verisin on Suvi Aarnion taidekäsityö, jossa Krampuksen suusta tursuaa nuken jalkoja. Tauluun kirjailtu ”M-m-mmm…” muistuttaa Maraboun mainostekstiä, ja Aarnio itse kertoo inspiraatiokseen sanonnan ”olispa aina joulu, että sais yölläkin syödä”. Tavallaan joulun demoni onkin kuin kuka tahansa meistä jouluisissa ylensyöntihommissa. Aarnion pehmeä taidepaketti sopii täydellisesti juhlan hedonistiseen henkeen.

Galleriaan

Näyttelyn teokset Kauppaan

Kommentoi