Isot seinät kiinnostaa

Kuvat: Ossi Pirkonen

Kuvittaja, hahmosuunnittelija ja katutaiteilija Ossi Pirkonen paljastaa, keitä katutaiteilijoita itse ihailee. Tulevana viikonloppuna Pirkosen töitä nähdään punk- ja garagerockfestivaali Hori Smokussa, jossa mies maalaa paikan päällä.

Ossi Pirkosen töitä on näkynyt Helsingin katukuvassa työmaa-aidoissa, alikulkutunneleissa ja Sompasaunan seinässä. Viime aikoina hän on tehnyt suurikokoisia muraaleja myös tilauksesta.

Millä tekniikalla teet katutaidetta tai muraalimaalauksia?
Jokainen maalaus on erilainen. Pohjat maalataan yleensä tavallisella maalitelalla. Joskus kollaboroidaan, toisinaan tehdään yksin. Välillä käytän teippiä sabluunana, jos teos on pienempikokoinen tai haluan skarppia reunaa värialueelle.

Tykkään tehdä duuneja aika nopealla tahdilla ja spray-maali sopii siihen hyvin. Joskus käytän pensseleitä ja maalitusseja. Mittakaavan ja projektin luonteen mukaan.

Olen huomannut, että jos luonnosta ei ole, työ saattaa olla hieman hitaampaa. Teen yleensä aina luonnoksen. Ei tarvitse arpoa mitä alkaa tekemään, millä väreillä ja missä järjestyksessä. Tosin duunia tehdessä on suotava itselleen vapauksia muuttaa suunnitelmaa radikaalistikin, jos luonnos ei vain jostain syystä toimi, kuva-ala onkin eri kuin oli kuvitellut tai jokin paikan päällä oleva muuttuja vaikuttaa työhön.

Miten kokonaan koneella tehtävät hommat eroaa kokonaan käsin tekemisestä?
Mittakaava on ratkaiseva tekijä. Teen tosin maalauksien luonnokset  luonnoskirjaan tai koneella, joten monissa projekteissa tulee monenlaisia mittakaavoja ja työvaiheita.

Isolle seinälle maalattaessa homma on luonnollisesti fyysisempää ja väsyttävämpää, mutta tekemisen meininkiä on enemmän ja duunin saattaa nähdä suurempi yleisö, ehkä.

Ossi Pirkosen Maskbot-maalaus.
Ossi Pirkosen Maskbot-maalaus.

Ketä katutaiteilijoita ihailet?
The Weird Crew
tekee hienon näköistä jälkeä. Erityisesti Nychos. Dxtr, Look, Low Bros ja Vidam ovat myös kovia. Tristan Eatonin huimaa leikkaustyyliä arvostan myös paljon. Sainer tekee hienoja ihmistutkielmia, kuten myös koko ETAM Cru. Jeff Soton eläinhahmot ovat hienoja. Miss Van on pitkänlinjan hahmomaalari ja on vienyt hienosti tyyliään eteenpäin. Calligraffiti-juttuja seuraan myös.

Suomessa meidän G-Rex posse tekee hienoja juttuja, yhdessä ja yksinään.

Mikä on inspiroinut sun robottihahmoja?
Alkuperäiskansojen taide, Transformers-animaatiosarja ja lelut. Kasvot ovat myös inspiraation lähde, erilaiset silmät, ilmeet, suut, hampaat. Ihmisyys ja ihmisen piirteet (koti)robotiikassa.

Minne haluaisit maalata lisää?
Isot seinät kiinnostaa. Paikalla, maanosalla, maalla, kaupungilla tai kylällä ei ole juuri väliä, kunhan maalauksen näkisi moni, ja siitä ilahtuisi muutkin kuin vain minä!

Ossi Pirkosen Pictoplasmsa Academy All Stars -näyttelyyn Berliiniin toteutettu "Koti" on toteutettu laserkeikatuista pleksilevyistä.
Ossi Pirkosen Pictoplasma Academy All Stars -näyttelyyn Berliiniin tehty ”Koti” on toteutettu laserkeikatuista pleksilevyistä.

Mitä bändejä aiot tsekata Hori Smokussa?
Mudhoney
, Kalevi Helvetti ja TekstiTV-666 kiinnostaa. Missasin Mudhoneyn Seattlessa 1997. Pakko korjata tilanne.

Kommentoi artikkelia