Colored Visions

Matti Sampela, Reijo Kärkkäinen & Fabu Pires


TAITEILIJAT

Reijo Kärkkäinen

Fabu Pires

Matti Sampela

 

SISUSTUS

Vepsäläinen

www.vepsalainen.com

VÄRITETYT VISIOT

Trooppisia värejä, raakaa graffitia ja naivistisia jäniksiä. Fabu Pires, Matti Sampela ja Reijo Kärkkäinen luottavat taiteessaan intuitioon. Näyttelyn teokset ovat saaneet innoituksensa katutaiteesta, sarjakuvasta ja Art Brut -taiteesta. Maalauksia ja kollaaseja yhdistävät värikylläisyys, marginaalikulttuurit ja yritys tulkita kuvaksi sitä, mitä sanat eivät tavoita.

MATTI SAMPELA, s.1987
Matti Sampela on lapsesta saakka ihaillut sarjakuvien, animaatioiden ja tietokonepelien kirkkaita väripaletteja ja tarkkaa piirtojälkeä. Hän yhdistää maalauksissaan selkeän rikkaita, räikeitä värimaailmoja ihmis- tai sarjakuvahahmoihin.

Teksti ja typografia kiinnostavat Sampelaa niin visuaalisena elementtinä kuin katsojaa ohjaavana kuvallisena ärsykkeenä, jota ei voi ohittaa. Hän viehättyy etenkin neonvalomainoksista ja graffititaiteilijoiden tekemistä tageista, joiden purevuus perustuu useimmiten lähes maaniseen yksittäisen sanan tai lauseen toistoon.

REIJO KÄRKKÄINEN, s. 1964
”Pim” on lausahdus, joka kuullaan kun Aku Ankka hypnotisoidaan lelupyssyllä. Yhtälö-teos puolestaan kommentoi niitä loputtomia matemaattisia yhtälöitä, joita koulussa päntättiin, mutta joiden tarpeellisuus on tähän päivään asti jäänyt hämärän peittoon.

Reijo Kärkkäinen luottaa teoksissaan alitajuntaan ja mielleyhtymiin. Häntä inspiroivat vaihtoehtoiset tavat tehdä kuvaa: kansantaide, lasten ja psyykkisesti sairaiden tekemät kuvat sekä katutaide. Kärkkäisen taiteeseen ovat vaikuttaneet etenkin graffititaiteen pioneeri Jean-Michel Basquiat ja art brut -taiteesta ammentava Jean Dubuffet.

FABU PIRES, s. 1978
Brasilialaissyntyinen mixed media-taiteilija Fabu Pires (s. 1978) sekoittaa töissään useita eri tekniikoita: erilaisia maaleja, serigrafiaa, kollaasia ja sabluunoita sekä ottamiaan valokuvia.

Teosten hahmot syntyivät sattumalta ja aloittivat sarjan maalauksia kasvoista. Hahmot Ernesto ja Jeruza edustavat kaaosta, joka ympäröi meitä nykymaailmassa. Ne itkevät vääryyksien, kuten köyhyyden, eriarvoisuuden, sotien ja luonnon tuhoamisen vuoksi.

Teosten vaikutteet tulevat tuntemattomasta (unknown) ja trooppisista väreistä, jotka Pires kokee vahvasti osana Brasilialaista kulttuuria ja omaa identiteettiään.

NÄYTTELYN TEOKSET Kauppaan

Vieraskirja