Festaritaiteilija Ossi Pirkonen

Kuvat: Hanna Räty ja Ossi Pirkonen

Musiikkifestivaaleilla on viime vuosina näkynyt entistä enemmän myös kuvataidetta. Joskus maalaukset syntyvät myös tapahtuman aikana niin, että yleisö pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä prosessin kaikkia vaiheita. Tänä kesänä mm. Hori Smokussa ja Flow Festivalilla maalannutta Ossi Pirkosta haastatteli Hanna Räty.

Oma mututuntumani on tähän asti ollut, että kuvataide on Suomessa vielä pitkälti pysytellyt gallerioissaan ja museoissaan. Kuvittaja ja kuvataiteilija Ossi Pirkonen kuitenkin kyseenalaistaa oletukseni. ”Mulla on toki myös sensorit pystyssä asian suhteen, mutta mielestäni kuvataide on näkynyt kaduilla ja tapahtumissa jo vuosia. Ehkä sitä pitäisi vain osata nostaa ja markkinoida jotenkin enemmän.”

Siinä pitää mennä henkiseen tötteröön ja yrittää vain selviytyä.

Pirkonen on itse maalannut livenä festareilla ja nyt viimeisimmäksi toteuttanut jättimäisen seinämaalauksen Flow:n alueelle. Katutaide on kulkenut kuvittajana työskentelevän Pirkosen mukana kolmisen vuotta, tapahtumissa esitysluonteisesti maalaaminen on vielä uudempi aluevaltaus. On eri asia saada työstää suurikokoista maalausta rauhassa kuin tehdä se yleisön silmien edessä: ”Siinä pitää mennä henkiseen tötteröön ja yrittää vain selviytyä. Siinä on myös hyvä itsestäänirtautumisen mahdollisuus.”

Ossi Pirkonen maalaa Hori Smoku Summer Boogaloo -festivaalilla
Pirkosen valmis robotti Ääniwallin pihassa. Kuva: Ossi Pirkonen

”Tapahtumassa maalatessa on esiintyjä siinä missä bänditkin. Livenä maalaaminen on myös tietynlainen show, johon voi rakentaa draaman kaaren. Ainakin pitää tietää, missä vaiheessa ja järjestyksessä mitäkin tapahtuu. Yleisön mielenkiinto pitäisi saada säilytettyä alusta loppuun asti”, Pirkonen kuvailee. ”Ei ole realistinen ajatus, että pystyisi festarioloissa vangitsemaan yleisöä seuraamaan koko maalaamisen ajaksi. Ihmiset kuitenkin yleensä viettävät festareilla koko päivän tai illan, joten työtä käydään katsomassa sen eri edistymisvaiheissa. Siksi on oltava koko ajan jotain uutta katsottavaa.”

Tapahtumassa maalatessa on esiintyjä siinä missä bänditkin.

Sen verran uusi juttu tapahtumissa taiteileminen tuntuu olevan, että tapahtumien järjestäjät eivät välttämättä aina ymmärrä mitä ovat tilaamassa. On toinen juttu tilata taideteos kuin joku toteuttamaan sitä yleisön silmien edessä. Kuten missä tahansa tapahtumatuotannossa, pitää sopia etukäteen kuka hoitaa mitäkin. ”On ihan hyvä lähtökohta, että tapahtumapaikalla on pinta, mihin olisi kiva saada jotakin”, Pirkonen sanoo, ”mutta sen jälkeen kannattaa konsultoida taiteilijaa siitä, mitä kaikkea se vaatii ja mitä lopputulos tulee sisältämään. Ei kannata vain olettaa, että taiteilija tulee paikalle ja taiteilee.”

Ossi Pirkosen seinämaalaus Flow-festivaalilla
Pirkosen maalaus Flow-festivaalialueen teollisuushallin ovessa

Katutaiteen kanssa taiteilija joutuu väkisin hyväksymään jo ennalta ajatuksen työnsä katoavaisuudesta – tapahtumiin tilatut työt eivät välttämättä jää esille ja seiniin maalataan helposti uutta päälle. Tarpeeksi merkittävinä pidettyjä seinämaalauksia tosin nykyään konservoidaan ja jopa kokonaisia seiniä otetaan talteen museoihin. Pirkonen myöntää, että tuntuu tuhlaukselta, jos tilattu työ ei jää ihmisten nähtäville. Toisaalta ajatus siitä, kuinka moni työn potentiaalisesti näkee ennen sitä, lohduttaa.

Flow-festivaalin alueella Pirkosen uusimman työn näkivät kymmenettuhannet kävijät. Festareiden jälkeen työ jää teollisuushallin nosto-oveen, kunnes rakennuksen purkutuomio pannaan toteen. Ellei joku Helsingin tai sen lähialueen museo sitten halua hakea ovea kokoelmiinsa. ”Saa ottaa yhteyttä!”, Pirkonen vinkkaa.